S.O.S. Zwerfpoezen Groot-Menen

Over ons:

• Een sterilisatiecampagne van het dierenasiel de Grensstreek in samenwerking met het dierenasiel Dierengeluk en stad Menen om de zwerfkattenpopulatie te beperken.

Een zwerfkattenbeleid, waarom? 
Net als andere gemeenten kampt Menen met een steeds groter wordende zwerfkattenpopulatie. Deze dieren zorgen voor hinder en overlast: ze krabben vuilniszakken kapot, laten uitwerpselen achter, jagen op vogels of andere kleine huisdieren, veroorzaken nachtlawaai en geurhinder. Daarom is het belangrijk om de zwerf- kattenpopulatie te controleren. 
Een zwerfkat krijgt doorgaans twee tot drie keer per jaar, telkens zo’n vier tot zes kittens per worp. Omwonenden kloppen regelmatig bij het dierenasiel of het stadsbestuur aan voor een oplossing. 
Het probleem aanpakken 
Het stadsbestuur kiest ervoor om het zwerfkattenprobleem op een diervriendelijke en effectieve manier beheersbaar te maken. De voorkeursmethode hiervoor is: vangen, steriel maken en terugplaatsen. Het stadsbestuur werkt hiervoor samen met dierenartsen die hun inzet voor het zwerfkattenproject bevestigd hebben. Het dierenasiel De Grensstreek zorgt in samenwerking met vzw Dierengeluk voor het vangen van de katten en het brengen en afhalen naar de dierenartsen. Het kan ook gebeuren dat de vangkooi ter beschikking gesteld wordt van de melder en de melder de kat zelf naar de dierenarts moet brengen. Gesteriliseerde of gecastreerde katten worden de dag erna terug bij de dierenarts opgehaald en opnieuw vrijgelaten. 
Plaatsen met overlast kunnen gemeld worden bij de milieudienst (hannelore.zoetardt@menen.be of T 056 529 372) of vzw Dierengeluk (Corie Cardon, dierengeluk@skynet.be of T 056 510 439). 
WeRK Mee AAN ONS BeLeID 
• Geef geen eten aan zwerfkatten 
• Vrijwilligers die de sterilisatiecampagne willen steunen, kunnen zich melden bij de milieudienst. 
• Wie een kat wil adopteren, kan terecht bij dierenasiel De Grensstreek (www.degrensstreek.be). Of vzw Dierengeluk 
• Neem je verantwoordelijkheid als katteneigenaar en laat je kat steriliseren. 

Bron: Leiedraad oktober 2011